fbpx

Krijg weer overzicht, start met het opruimen van je kledingkast

Yes, het is lente. Dikke truien en vesten mogen weer verder naar achteren in je kledingkast. Hallo vrolijke kleuren en fijne jurkjes.

Maar dan … Past je kast niet meer dicht en ben je het overzicht al een tijdje kwijt?

Heb je zoiets als waar moet ik beginnen, hoe pak ik dit aan 🙁

Geen paniek, hieronder geven wij jou 8 handige tips om je kledingkast op te ruimen.

Maar hoe kwam het zover? Dat je het overzicht kwijt was, dat je kast bijna ontplofte. Lees wat zijn de meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn.

Tot slot, hoe behoudt je het overzicht? Met andere woorden, hoe houd je jouw kast opgeruimd? Wanneer je deze tips volgt, moet het je lukken 😉

De 8 meest voorkomende oorzaken van een uitpuilende kledingkast

Sommige kleren zijn om de een of andere reden in mijn kast beland. Maar ik trek het bij nader inzien toch niet aan. Geen wonder dus dat die kast van mij (letterlijk) niet meer dicht kan.

Om erachter te komen waarom je al die kleding niet aantrekt, hebben wij (Loyce & Sharon) een handig lijstje met vragen die je daar in no-time een antwoord op geeft.

Klaar voor de grote kledingkast detox? Ready, set… go!

 • 1. Hoe is de pasvorm

  Tijdens een snelle shopsessie neem je vaak niet genoeg tijd om goed te voelen of die jeans of dat jurkje wel echt goed zit. En daar kom je dan achter als je het kaartje er al hebt afgetrokken en het een dag hebt aangehad. Dat jurkje zit net te strak of die jeans knelt op je buik. Zit het eigenlijk niet helemaal goed, dan ga je het ook niet vaak dragen.

 • 2. Zit het lekker

  Ik heb een trui die er hartstikke leuk uitziet, maar zodra ik ‘m aantrek voel ik standaard een kriebel in mijn nek. Ik heb al honderd keer gezocht naar een mogelijk label, maar tot op heden sta ik voor een raadsel. Wel jammer, want daarom trek ik die trui dus mooi niet aan. Zit het niet lekker genoeg om het te dragen of irriteert het, leg het op de ‘weg’ stapel.

 • 3. Hoe voel ik mij hierin

  Ben je continu aan je t-shirtje aan het trekken omdat je het idee hebt dat het te kort is? Gaan de knoopjes van die zijden blouse steeds open? Of voel je je een rollade in die nieuwe broek, dan ben je dat item liever kwijt dan rijk. Ik kleding moet je je wel lekker kunnen voelen!

 • 4. Wil ik dit nog eens aan

  Die blouse was hartstikke leuk voor dat ene feestje van vorig jaar of dat kerstdiner, maar sinds die tijd heb je het niet meer gedragen. De kans is groot dat dit ook niet meer gaat gebeuren.

 • 5. Past het nog bij de rest

  Dat die ene broek al jaren in je kast ligt, betekent misschien dat-ie niet helemaal meer bij de rest van je kloffies past. Hoewel trends altijd weer terug komen als je lang genoeg wacht, is het dan misschien toch slimmer om het item van een update te voorzien.

 • 6. Zou ik het nogmaals kopen

  Hang alle kledingstukken waarover je twijfelt aan een rek, en doe alsof je aan het winkelen bent. Pak eruit wat je nog steeds zou kopen en laat hangen wat je aandacht niet getrokken heeft.

 • 7. Ziet het er nog mooi uit

  Een vest dat superlekker zit, maar aan alle kanten onder de pluizen en pillen zit is wellicht een keer aan vervanging toe. Net als die broek met íets te ver uitgerekte gaten of die blouse waar sommige knoopjes vanaf zijn. Bye bye!

 • 8. Heb ik het dit jaar gedragen

  Was je eigenlijk alweer vergeten dat bepaalde dingen in je kast hingen, dan wordt het misschien tijd om het uit je garderobe te verbannen. Grote kans dat je het niet zult missen.

En … zeg eens eerlijk …

Heb je één van bovenstaande vragen met NEE beantwoord?
Dan behoort dit item NIET meer thuis in jouw kledingkast.
Haal het er dan ook gewoon maar uit.

Wanneer je dit consequent bij elk item doet, zal je zien dat het overzicht in je kledingkast snel weer terug is 🙂

In 8 stappen weer een opgeruimde kledingkast

Door eerst bovenstaande oorzaken voor die overvolle kledingkast na te lopen, heb je al een goed beeld van wat er NIET meer in thuis hoort.

Echter, je kledingkast opruimen: dat kan een enorme klus zijn, maar wel een die je achteraf héél veel voldoening kan geven. Want: kleding die je toch niet meer draagt is weg, je hebt weer overzicht én er is natuurlijk ruimte voor nieuwe items 😉

Maar hoe ruim je je kledingkast écht goed op, zelfs als je slecht bent in dingen weggooien? Gebruik dan ons stappenplan en volg deze 8 stappen!

 • 1. Trek alles uit de kast ...

  First things first. Haal je hele kast leeg en sorteer je kleding per categorie. Dit kun je doen met hangende kleding, gevolgd door je opgevouwen kleding. Maak ook onderscheid tussen wat je vaak, minder of nooit draagt en wat je juist vaker zou willen dragen. Het is ook belangrijk om op het seizoen te letten, want je zomerjurkje hoef je in de winter niet uit de kast te halen

  Vergeet niet die verstopte stapel pyjama’s, sportkleding, oude truien en wat er verder nog in je kast ligt.
  Trek je kast ECHT leeg.

 • 2. Soort bij soort ...

  Nu je de kleding hebt gesorteerd per categorie, ga je kijken naar de verschillende soorten. Zo doe je blousjes bij blousjes, jeans bij jeans en truien bij truien. Voor de echte organizers onder ons: je kunt je kleding ook nog per kleur en lengte sorteren.

 • 3. Stapelen ...

  Veel van je kleding kun je eenvoudig opstapelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je broeken, T-shirts en truien. Door veel kledingstukken op te vouwen, blijven de stukken langer mooi en ontstaat er meer ruimte in je kast. Met andere woorden: nog een excuus om weer te gaan winkelen.

 • 4. De kleding die je vaker wilt dragen ...

  Bij stap 1 heb je kleding in deze categorie gedaan, omdat je ze vaker wilt dragen. Aarzel dan niet om dit ook daadwerkelijk te doen. Trek het aan, combineer en probeer alles uit. Misschien kijk je er nu heel anders tegenaan dan voorheen.

 • 5. Tijd om weg te doen ...

  Je kent ze vast wel. Van die kledingstukken die je in een opvlieging hebt gekocht, maar waarin je je eigenlijk helemaal niet comfortabel voelt. Gooi ze weg. Het kost alleen maar ruimte in je kast en je voelt je er ongelukkig in. Hetzelfde geldt voor kapotte kleding en items die je langer dan één jaar niet aan hebt gehad (seizoensgebonden kleding uitgezonderd). Wanneer de kleding nog van goede kwaliteit is kun je ze natuurlijk doneren of verkopen, maar anders verdwijnen ze gewoon in een vuilniszak.

 • 6. Give me more ...

  Iedere vrouw heeft wel een item in haar kast waar ze geen genoeg van kan krijgen. Die ene bloemenjurk, of die witte blouse die elke outfit af maakt. Vaak heb je één of twee favorieten en tientallen items die hier op lijken. Wees eens eerlijk, is dat nou wel nodig? Kies je favoriet en doe de rest weg.

 • 7. Efficiënt opbergen ...

  Multihangers, ladeverdelers en manden. Items die perfect zijn voor in je kast. Zo kun je alle gesorteerde stukken efficiënt opbergen. Een andere handige tip, is om lege schoenendozen te gebruiken voor bijvoorbeeld sokken of ondergoed.

 • 8. Write it down ...

  Om je georganiseerde kast netjes te houden, is het handig om mee te schrijven wanneer je bezig bent met de grote opruiming. Schrijf bijvoorbeeld op wanneer je alles hebt uitgezocht. Houd daarnaast een lijst bij van items die wel aan vervanging toe zijn, of items die je écht niet meer hoeft te kopen. Dit scheelt je veel geld tijdens de volgende shop-trip. Even tussen neus en lippen door: opgeruimd staat netjes.

En … lekker opgeruimd?

Gooi je kleding niet (meteen) weg! Waarschijnlijk kan je het best nog wel verkopen.
Wil je niet alle rompslomp van bijvoorbeeld een Marktplaats, maar wel het geld, laat het dan voor je verkopen.

TOF Diemen verkoopt jouw gave designer merkkleding, schoenen en tassen. Jij ontvangt 50% van de opbrengst.

Zo levert opruimen, naast een (weer) overzicht in je kledingkast en rust in je hoofd, ook nog wat geld op. Geld dat je anders in de kast laat hangen of zomaar weggooit.

Lukt het jou om wat voor reden toch niet, dan kunnen wij jou natuurlijk ook komen helpen bij het opruimen van je kledingkast ?
Neem in dat geval even contact met ons op.

Extra: 5 + 1 tips om je kast opgeruimd te houden

Wij vrouwen hebben nou eenmaal veel kleren. Elke keer kopen we ook weer nieuwe kleding terwijl we het eigenlijk helemaal niet nodig hebben.
Het probleem is alleen dat je kast hierdoor zó onoverzichtelijk wordt. Je kunt het allemaal niet meer vinden en daarom is het belangrijk om een opgeruimde kast te hebben.
Maar vaak is het probleem juist dat je deze niet opgeruimd houdt.

Daarom hebben we DE tips om je kledingkast opgeruimd te houden!

 • 1. Sorteren ...

  Wat heel goed helpt om je kledingkast opgeruimd te houden, is sorteren! Stapel niet alles maar op elkaar totdat de stapel omvalt, maar sorteer bijvoorbeeld op kleur of items. Je kunt hier de KonMari methodevoor gebruiken! En als er weer kleding uit de was komt, sorteer je dit ook weer zoals je dat had gedaan.

 • 2. Zorg voor genoeg ruimte ...

  Heb je echt teveel kleding en is je kledingkast eigenlijk gewoon te klein, dan kun je bijvoorbeeld kledingrekjes kopen. Dit scheelt je weer een hele nieuwe kast. Daarnaast nemen kledingrekjes niet veel ruimte in beslag. Je kunt hier al je jasjes, jurkjes en bloesjes ophangen en dit scheelt al heel wat.

 • 3. Hang je kleding op ...

  Door je kleding op te hangen, is het een stuk overzichtelijker. Je kunt er makkelijk doorheen en je ziet meteen alle kleding. In veel kasten kun je kleding ophangen, maar je kunt dus ook rekjes kopen. En als je je kleding ophangt, kreukt het ook veel minder snel! Twee vliegen in één klap toch?

 • 4. Vouw je kleding netjes op ...

  Je basis shirtjes kun je wel opvouwen, maar doe dit netjes! En ook als het uit de was komt, vouw het dan weer netjes op en leg het daarna pas in de kast.

 • 5. Blijf opruimen ...

  Één keer in het jaar een grote schoonmaak houden is niet genoeg. Het beste is om elke maand even door je kast heen te gaan en te kijken wat je wel en wat je niet meer draagt. (En ja, hoe meer kleding je weg doet, hoe meer nieuwe kleding erbij kan!)

Maar wat echt niet kan …

 • 6. Vlekken en gaten ...

  Ook al is het je favoriete trui, vlekken zijn een no-go. Het laat je hele look er onverzorgd uitzien en dat is het natuurlijk niet waard. Als je een vlek er niet uitkrijgt is het time to toss. Leg die blouse niet meer terug in je kast, maar bewaar hem desnoods op een andere plaats als je van plan bent de vlekken nog te verwijden. Dit geldt ook voor items met gaten, kapotte ritsen of broeken die je nog moet innemen. Verzamel deze items en zorg dat je dit nu echt gaat doen en anders, weg!

Hebben wij jou hiermee kunnen helpen? Like of Share hieronder dan dit bericht.
Thanks.

Mocht jij nog vragen hebben, neem dan contact met ons op.

Wil jij misschien jouw toffe kleding die jij niet meer gebruikt door ons laten verkopen, of wil / kan jij door al dat opruimen weer wat nieuws kopen, kom dan gezellig langs in onze winkel.

Groetjes,
Loyce & Sharon